Tendenser i bestyrelseslokalet

Den 1. juni 2024 var jeg sammen med Charlotte og Kirstine taget til Kolding for at blive klogere på tendenserne i bestyrelseslokalet anno 2024.

Selv om vi primært arbejder med foreninger og frivillige bestyrelser er det relevant at blive klogere på de værktøjer og opgaver, som man arbejder med i de professionelle bestyrelser for både små og store virksomheder – både fordi vi altid kan blive klogere og fordi det øgede fokus på bestyrelsesarbejdet i virksomheder også begynder at få betydning for arbejdet med og i bestyrelser i frivillige foreninger og andre medlemsorganisationer.

 

Strategisk fokus

Karina Boldsen fra Aros Board stod for en relativt stor del af dagens program og indledte med en spændende indflyvning i ‘bestyrelsen anno 2024’ – netop i virksomhedernes bestyrelser lægges der stor vægt på at sikre de rigtige kompetencer, sikre at bestyrelsesmedlemmerne fortsat er relevante (så man ikke bliver siddende pr.  Automatik) og at man i bestyrelsen kan holde fokus på de strategiske beslutninger frem for at gå i ‘løsningsmode’.

Og det er måske i virkeligheden lige på dette punkt at arbejdet i en professionel bestyrelse adskiller sig allermest fra det frivillige bestyrelsesarbejde i foreningerne. Typisk vil en bestyrelse i en forening være nødt til at løse en række driftsopgaver – ganske enkelt fordi der ikke er andre til at løse opgaverne.

Det er imidlertid ikke en undskyldning for ikke at bruge tiden på det strategiske – det er bestyrelsens primære opgave at lægge planer for foreningens udvikling og fremtidige drift, og derfor er det ønskeligt at dedikere min. Ét møde om året til netop strategien, så man sikrer sig at bestyrelsen arbejder efter samme mål, og ikke bare ‘drukner i driften’.

Tendenser i bestyrelseslokalet

Overordnede emner

I virksomhedernes bestyrelser er der to gennemgående temaer, som der er fokus på i 2024 – det ene er bæredygtighed og ESG-regnskaber, mens det andet er AI. De to emner er allestedsnærværende og derfor er det vigtigt at man som professionel bestyrelse tænker de to tendenser ind i strategiarbejdet.

Også i foreningerne drøfter vi de to emner – men måske på et noget mindre plan, da det er de færreste foreninger, der har tid, mulighed og overskud til at arbejde i dybden med nogen af de to.

 

Værktøjskassen

Dagens indlæg bød på konkrete værktøjer og analyser fra BoardPartner, på bestyrelsesevalueringer gennem BoardMeter og konkrete værktøjer fra ArosBoard.

Der er ingen tvivl om at også de frivillige foreninger kan have gavn af den meget strukturerede tilgang til beslutningsprocesser, oplyste grundlag, økonomistyring og så videre som dagens talere promoverede – og måske især den strukturerede evaluering af bestyrelsens arbejdsindsats, kompetencer og gensidige aftaler vil være gavnlig også i de frivillige bestyrelser.

Hele tilgangen til rekruttering er også spændende at dykke ned i – det er jo et drømmescenarie at man også som frivillig forening vil kunne vælge mellem kompetente kandidater og håndplukke medlemmer som matcher de øvrige både på kompetencer og personlighed. Det er muligvis vanskeligt i de helt små foreninger, men overvejelserne kan man jo godt gøre sig, så man ikke ‘bare’ prikker til naboen. Vi ser også flere og flere ‘stillingsopslag’ for frivillige bestyrelsesposter i foreninger, og jeg glæder mig til at følge udviklingen på dette punkt i årene der kommer.


Relaterede indlæg

Bestyrelsen - hvordan sikrer man godt samarbejde?

En bestyrelse i en frivillig forening kan være sammensat på mange måder, men fælles for dem alle er, at de ikke sandsynligvis kommer med vidt forskellige forudsætninger og udelukkende er bundet sammen af det interessefællesskab som deres foreningen giver dem.

Styrer du din generalforsamling?

I Dit Sekretariat har vi været til rigtigt mange generalforsamlinger, der har været afviklet med varierende grader af succes – en enkelt er sågar endt i et fysisk slagsmål, der udartede sig til at politiet blev tilkaldt og de implicerede tilbragte natten i detentionen.

Vi holder os opdateret på de nyeste trends...

Vi deltog i årets LinkedSummit d. 12. juni. Vi hjælper foreninger med kommunikation og sociale medier. Med vores indsigt i LinkedIn og de nyeste trends, sikrer vi, at din forenings budskaber rammer rigtigt og når ud til jeres målgrupper.