Bestyrelsens ansvar

Det er som udgangspunkt ganske problemfrit at sige ja tak til en bestyrelsespost, men derfor skal man alligevel være bevidst om det ansvar man påtager sig når man træder ind i en bestyrelse.

Som bestyrelsesmedlem er man valgt gennem en demokratisk proces, og man er valgt til at varetage alle medlemmernes interesser. Så selv om man siger ja til posten fordi man er særligt interesseret i et specifikt område af foreningens virke, er man forpligtet til at tage del i bestyrelsens drøftelser om alle andre områder af foreningens drift også.

Der er risici forbundet med at sidde i en bestyrelse, men så længe man holder sig orienteret om foreningens drift, overholder vedtægterne og de aftaler, som foreningen indgår, behøver man ikke være nervøs for at påtage sig en bestyrelsespost i en forening. Nedenfor opridser vi alligevel et par punkter, som det er godt at kende som bestyrelsesmedlem:

Bestyrelsens ansvar

BESTYRELSESANSVARSLOVEN OG FRIVILLIGE FORENINGER: HVAD GÆLDER?

I takt med at bestyrelsesarbejde (i virksomheder) bliver mere og mere moderne og drøftes livligt på LinkedIn og andre sociale medier, er kendskabet til Selskabsloven og de paragraffer, der omhandler bestyrelsens ansvar og forpligtelser blevet mere almenkendte.

Som udgangspunkt er bestyrelser i foreninger underlagt samme regler som virksomhedsbestyrelser, men du behøver ikke af den grund være bange for at påtage dig ansvaret i din forening.

 

BESTYRELSESANSVAR i FRIVILLIGE FORENINGER

Bestyrelsesansvarsloven gælder også for bestyrelser i frivillige foreninger. Det betyder, at bestyrelsesmedlemmer i en frivillig forening har et juridisk ansvar for deres handlinger og beslutninger, ligesom bestyrelsesmedlemmer i en virksomhedDette ansvar omfatter både kollektivt og personligt ansvar, hvilket betyder, at bestyrelsesmedlemmer kan holdes ansvarlige for beslutninger, der træffes på vegne af foreningen.

 

FORSKELLE MELLEM FRIVILLIGE FORENINGER OG VIRKSOMHEDER

Selvom bestyrelsesansvarsloven gælder for begge typer bestyrelser, er der nogle forskelle i, hvordan loven anvendes:

  1. Økonomisk Ansvar: I en virksomhed kan bestyrelsesmedlemmer blive personligt ansvarlige for økonomiske tab, hvis de har handlet uansvarligt. I en frivillig forening er det som udgangspunkt foreningen som juridisk person, der hæfter for økonomiske forpligtelser2Dog kan bestyrelsesmedlemmer stadig blive personligt ansvarlige, hvis de handler uden for deres fuldmagt eller på en måde, der er uforsvarlig2. Derfor er det i en forening ekstra vigtigt at man drøfter økonomiske dispositioner grundigt og fører et referat, der efterfølgende kan dokumentere at man i bestyrelsen har truffet beslutning på et oplyst grundlag. Er man uenig i en beslutning om fx større indkøb, bør man sikre sig at det står i referatet, at man stemmer imod eller er uenig i beslutningen.
  2. Erstatningspligt: Reglerne om erstatningspligt gælder også for frivillige bestyrelsesmedlemmer. Det betyder, at hvis et bestyrelsesmedlem handler i strid med foreningens vedtægter eller på en måde, der skader foreningen, kan de blive erstatningspligtige2.
  3. Habilitet: For frivillige foreninger er der ikke de samme strenge krav til habilitet som i virksomhedsbestyrelser, men det kan alligevel være værdifuldt at drøfte og måske udstikke retningslinjer om at to fra samme familie ikke kan være hhv. formand og kasserer. Man kan også sikre sig en bred repræsentation, så hvis man fx har flere medlemsgrupper, kan man indskrive i vedtægterne (eller i bestyrelsens forretningsorden) at bestyrelsen skal bestå af repræsentanter for alle medlemsgrupper.

 

KONKLUSION

Selvom bestyrelsesansvarsloven gælder for både virksomhedsbestyrelser og bestyrelser i frivillige foreninger, er der forskelle i, hvordan loven anvendes. Det er vigtigt for bestyrelsesmedlemmer i frivillige foreninger at være opmærksomme på deres ansvar og sikre, at de handler i overensstemmelse med foreningens vedtægter og lovgivningen.

Det kan gøres ved at I som bestyrelse enes om en Forretningsorden, så I alle er helt skarpe på (og enige om) hvordan der træffes økonomiske beslutninger (fx at større dispositioner SKAL drøftes på et bestyrelsesmøde, at formanden ikke alene kan bestille reparationsarbejder og mere i den dur) – jo bedre rammer, I har lavet for jeres fælles arbejde, jo nemmere er det at sikre at man lever op til sit ansvar.

 

Kilder:

Ole Hasselbach: Foreninger, 2009

Ole Hasselbalch: Bestyrelser i foreninger, 2010

Auken, Morell og Nielsen: At lede en sag, 2020


Relaterede indlæg

Bestyrelsens økonomiske ansvar

Der er ofte tvivl om, hvad bestyrelsens egentligt kan drages til ansvar for – mange tror desværre, at når man sidder i bestyrelsen i en forening, kan man ikke retsforfølges eller dømmes til at hæfte personligt for fejlagtige, økonomiske dispositioner.

Den nye bogføringslov

Der er meget snak om den nye bogføringslov og dens krav til digitalisering, dokumentation og opbevaring af bilag. Men gælder den overhovedet for foreninger?